Pentru Ipoteze Știintifice (embriologie)

Terapia BOWEN cunoscuta si ca terapia Bowtech (prescurtare de la Bowen Technique), este de departe, cea mai simpla si mai eficienta tehnica holistica a secolului 21.

Este o tehnica terapeutica extrem de profunda si are la baza teoria conform careia organismul in stare de relaxare totala, isi activeaza abilitatea de a rezolva orice problema a corpului sau a mintii, prin readucerea acestora in echilibru si armonie. Este o metoda de vindecare neinvaziva si foarte delicata.

Desi in Romania este nou aparuta, in plan international este considerata atat de medicina alopata cat si de cea alternativa ca fiind cea mai puternica metoda de insanatosire. Este o formula unica de re-echilibrare neuro-musculara. Lucreaza, in principal, prin sistemul nervos, atat asupra sistemului osos cat si la nivel muscular. Terapia Bowen este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nici nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica:

    • Deplasarile osoase se re-aliniaza – desi nu se executa nici o manipulare a articulatiilor sau oaselor;
    • Tensiunile musculare se elibereaza si circuitul limfatic normal se restabileste – desi nu se maseaza muschii, ca in masajul terapeutic;
    • Meridianele energetice se restabilesc imediat – desi practica nu se bazeaza pe meridiane si nu seamana nici cu acupunctura, nici cu presopunctura;
    • Echilibrul psihic se normalizeaza – desi nu este necesara invocarea unui raspuns emotional, ca in cazul terapiilor ce se adreseaza mintii si corpului deopotriva.

Aproape in toate cazurile, pacientii raporteaza o stare placuta derelaxare si o senzatie de bine, de usurare. O sedinta de terapie Bowen consta intr-un numar de miscari delicate, practicate cu degetele, asupra muschilor si tesuturilor articulare. Astfel se transmit mesaje in interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stari ideale, de relaxare si echilibru. Durata unei sedinte este intre 40 si 60 minute.

Rezultatele pot fi remarcabile, chiar de la prima sedinta de tratament, deoarece corpul incepe procesul de auto-vindecare. Spre deosebire de alte tehnici fizice, Tehnica Bowen nu foloseste manipularea fortata. Terapeutul nu forteaza corpul sa “execute o comanda”, ci ii permite acestuia sa intreprinda masurile necesare pentru auto-vindecare, in propiul sau ritm.

In 1986, la patru ani de la moartea lui Tom Bowen, sotii Ossie & Elaine Rentsch incep predarea tehnicii pe mai multe continente. In prezent, peste 19 000 de persoane din intreaga lume au facut cursurile specializate pentru a o putea practica.

Academia de Terapie Bowen din Australia mentine si astazi standardele metodei originale Bowen predata cu ajutorul a 80 de instructori acreditati in peste 30 de tari, cu 18 Asociatii afiliate Academiei Bowen din Australia. In Romania este predata de d-nul Andrew Zoppos, instructor superior international, membru onorific pe viata al Academiei Bowen. Dumnealui a instruit cursanti in mai multe tari- Australia , Grecia, Germania, Finlanda, Romania, Georgia, Cipru, Ungaria, Bulgaria si continua sa predea aceste cursuri in Romania.